Kebaikan program kitar semula

Baca petikan di bawah dengan teliti dan tulis sebuah ringkasan tentang kebaikan program kitar semula. Panjang ringkasan anda hendaklah tidak melebihi 80 patah perkataan. Anda digalakkan menggunakan ayat sendiri tanpa mengubah maksud asal petikan

 Kini program kitar semula bahan buangan telah mula diberi perhatian oleh kerajaan kerana kawasan pelupusan sampah sudah semakin terhad. Sampah yang semakin banyak perlu diuruskan dengan baik demi kebaikan semua.

Tujuan kerajaan mengadakan kempen kitar semula sampah adalah kerana kawasan pelupusan sampah yang semakin kecil. Keadaan seperti ini jika tidak diuruskan dengan baik akan menyebabkan pencemaran tanah dan pencemaran udara yang boleh mendatangkan wabak penyakit. Program kitar semula dapat  mengurangkan kuantiti sampah yang dibuang di Malaysia kerana beberapa jenis bahan buangan boleh dikitar semula menjadi pelbagai barangan untuk pelbagai kegunaan.

Pengitaran semula sampah sarap juga akan menjimatkan kos pengurusan sampah oleh pihak majlis perbandaran dan pihak swasta. Kos pengurusan sampah bukanlah murah kerana proses ini melibatkan banyak pihak dan kenderaan yang besar.

Mengitar semula bahan buangan juga penting untuk sumber industri berasaskan logam, kertas dan plastik. Oleh sebab itu, bagi sesetengah golongan program mengitar semula bahan buangan ini merupakan mata pencarian mereka. Tamsilnya, kertas surat khabar lama penting untuk kilang kertas. Manakala besi buruk boleh dijadikan bahan logam yang lain penting untuk industri besi dan logam. Botol minuman dan bekas makanan plastik boleh dijadikan sumber industri yang berasaskan barangan plastik. Semua bahan berkenaan boleh djual dan  tidak harus dibuang di merata-rata tempat kerana ada banyak faedah yang boleh kita peroleh jika memanfaatkannya dengan sebaik-baiknya.

Mengitar  semula sampah juga penting agar alam sekitar sentiasa bersih sepanjang masa. Kitar semula mendidik semua generasi mencintai kebersihan alam sekitar yang indah. Kebersihan alam akan menambah keceriaan di sesuatu kawasan. Orang ramai boleh menikmati keindahan alam dengan sepenuhnya jika alam sekitar bersih. Kehidupan menjadi lebih seronok dan selesa.

Sesuatu yang penting ialah kempen kitar semula juga dapat mendidik masyarakat supaya mementingkan kebersihan alam sekitar. Kerajaan mengharapkan semua penduduk Malaysia dapat memainkan peranan masing-masing untuk menjaga alam sekitar setiap masa. Orang ramai harus mengetahui tempat pembuangan sampah yang betul. Mereka hendaklah membuang sampah di tempat yang telah ditentukan oleh pihak berkuasa tempatan. Program kitar semula telah dapat  menyemaikan rasa tanggungjawab dalam jiwa masyarakat untuk bersama-sama membantu memelihara alam sekitar dengan membuang sampah di tempat pembuangan sampah yang sepatutnya.

Rakyat Malaysia mesti sanggup berkorban demi kebersihan alam secara berkekalan. Kita mesti sanggup bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk menjayakan program kitar semula bahan terbuang. Alam sekitar yang bersih akan menjamin keselesaan hidup di mana-mana juga kita berada di negara ini.

 Pemahaman

  1. Berikan maksud rangkai kata mata pencarian dalam?[2 markah]
  2. Nyatakan beberapa bahan sampah yang boleh dikitar semula dan kegunaannya dalam industri pembuatan? [4 markah]
  3. Kempen kitar semula ini telah lama dilakukan, namun begitu masih ramai mereka yang tidak menyahut seruan tersebut.  Pada pandangan anda, mengapakah hal ini berlaku? [4 markah]

Advertisements

One thought on “Kebaikan program kitar semula

  1. 1.maksud rangkai kata “mata pencarian” ialah pekerjaan yg dilakukan utk memperoleh nafkah.
    2.beberapa sampah yang boleh dikitar semula ialah plastik,besi dan kertas.kegunaan plastik bole diguna di kilang plasti,besi pula boleh digunakan untuk pembuatan logam dan kertas digunakan untuk surat khabar
    3.pada pandangan saya,mereka tidak menghayati program dan mengambil mudah tentang kebersihan dan kitar semula.

Tinggalkan sepatah dua kata

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s