Faktor-faktor yang menggalakkan kegiatan “along” dalam kalangan masyarakat

PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN

TINGKATAN 2

MEI 2011

Bahagian A(i)

[Masa yang dicadangkan: 40 minit]

[20 markah]

 

Baca petikan di bawah dengan teliti dan tulis sebuah ringkasan tentang faktor-faktor yang menggalakkan kegiatan “along” dalam kalangan masyarakat. Panjang ringkasan anda hendaklah tidak melebihi 80 patah perkataan. Anda digalakkan menggunakan ayat sendiri tan pa men gubah maksud asal petikan.

Kegiatan memberikan pinjaman oleh para peminjam yang dikenal sebagai ceti sudah lama wujud di negara ini, akan tetapi kini kegiatan ceti mulai diambil alih oleh syarikat kewangan yang dipanggil “along”. “Along” ialah organisasi yang beroperasi secara haram, iaitu memberikan pinjaman wang dengan mengenakan kadar faedah yang terlalu tinggi hingga menjangkau 120 peratus. Sungguhpun begitu, bagi sesetengah keadaan “along” bertindak sebagai “penyelamat” ketika seseorang itu kesesakan wang. Peminjam mudah terperangkap dengan Along, kerana Along memberikan pinjaman wang yang cepat tanpa perlu mengisi borang dan melalui pelbagai kerenah seperti meminjam dengan bank.

Walau bagaimanapun kepentingan peranan “along” dalam membantu para peminjam, tidak dapat dipastikan lagi kerana “along” bukanlah organisasi kewangan yang beroperasi secara sah. Namun begitu, “along” muncul kerana adanya permintaan. Hal ini dikatakan demikian kerana ada sebilangan besar peminjam tidak memiliki wang pada saat-saat mereka memerlukan wang, contohnya ketika ditimpa musibah yang tidak diduga, seperti kemalangan jalan raya, anak sakit dan masalah-masalah lain seumpamanya. Ada juga yang meminjam wang kerana hendak dijadikan modal untuk memulakan perniagaan. Namun begitu, satu hal yang amat menyedihkan ialah sebab ada yang meminjam wang daripada along kerana mahu dijadikan modal untuk berjudi.

Sepatutnya peminjam haruslah berusaha untuk mengelakkan diri daripada terjebak ke dalam perangkap along dengan berusaha sendiri untuk mendapatkan wang seperti mencari kerja sambilan, berniaga secara kecil-kecilan, atau sekurang-kurangnya meminta bantuan daripada ahli keluarga atau memohon derma daripada orang ramai melalui media massa, bukannya mengambil jalan mudah dengan meminjam daripada “along”.  Di samping itu, syarikat pemberi pinjaman kewangan dan bank haruslah memperluas dan menyediakan pelbagai bentuk pinjaman kepada golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana untuk mengelakkan mereka menjadi mangsa kepada peminjam ceti haram.

Kegagalan syarikat kewangan dan bank menyediakan pinjaman kepada golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana menyebabkan kegiatan “along” mendapat sambutan. Hal ini ditambah lagi dengan cara pengiklanan along yang menarik kerana pihak “along” menjanjikan kelulusan pinjaman yang cepat dan tanpa penjamin.

Pada era kecanggihan ICT ini kegiatan “along” semakin sukar dilumpuhkan kerana dikatakan mungkin didalangi oleh pihak yang berkedudukan dalam masyarakat serta bergabung dengan sindiket kongsi gelap dari dalam dan antarabangsa.

Pemahaman Bahagian A (ii). Jawab soalan-soalan yang berikut dengan menggunakan ayat anda sendiri.

 1. Berikan maksud rangkai kata semakin sukar dilumpuhkan dalam petikan. [2 markah]
 2. Apakah langkah yang patut dilakukan untuk mengelakkan peminjam meminjam wang daripada along?[4 markah]
 3. Pada pendapat anda, apakah langkah-langkah yang patut dilakukan oleh pihak berkuasa untuk membanteras kegiatan along? [4 markah]

SKEMA JAWAPAN

Bahagian A(i)

Faktor-faktor yang mengalakkan kegiatan “along” dalam kalangan masyarakat

Antara faktor yang mengalakkan kegiatan “along” dalam kalangan masyarakat ialah;

 1. bagi sesetengah keadaan “along” bertindak sebagai “penyelamat” ketika seseorang itu kesesakan wang.
 2. kerana Along memberikan pinjaman wang yang cepat tanpa perlu mengisi borang dan melalui pelbagai kerenah seperti meminjam dengan bank
 3. Namun begitu, “along” muncul kerana adanya permintaan.kerana ada sebilangan besar peminjam tidak memiliki wang pada saat-saat mereka memerlukan wang
 4. Ada juga yang meminjam wang kerana hendak dijadikan modal untuk memulakan perniagaan.
 5. ada yang meminjam wang daripada along kerana mahu dijadikan modal untuk berjudi.
 6. kegagalan syarikat kewangan dan bank menyediakan pinjaman kepada golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana menyebabkan kegiatan “along” mendapat sambutan.
 7. cara pengiklanan along yang menarik kerana pihak “along” menjanjikan kelulusan pinjaman yang cepat dan tanpa penjamin.
 8. kerana dikatakan mungkin didalangi oleh pihak yang berkedudukan dalam masyarakat serta bergabung dengan sindiket kongsi gelap dari dalam dan antarabangsa.

Pemahaman Bahagian A (ii).

 1. Maksud  rangkai kata semakin sukar dilumpuhkan dalam petikan ialah
 • semakin=lebih / kian / bertambah
 • sukar=susah / sulit / payah
 • dilumpuhkan= dihapuskan / dibasmi / diatasi/dicegah/ditangani/dibanteras

= kian susah dihapuskan

= bertambah susah dibasmi

 1. Apakah langkah yang patut dilakukan untuk mengelakkan peminjam meminjam wang daripada along? [4 markah]

Langkah yang patut dilakukan untuk mengelakkan peminjam meminjam wang daripada along ialah

 • sepatutnya peminjam haruslah berusaha untuk mengelakkan diri daripada terjebak ke dalam perangkap along dengan berusaha sendiri untuk mendapatkan wang seperti mencari kerja sambilan
 • berniaga secara kecil-kecilan, atau sekurang-kurangnya meminta bantuan daripada ahli keluarga
 •  memohon derma daripada orang ramai melalui media massa, bukannya mengambil jalan mudah dengan meminjam daripada “along”.
 • Di samping itu, syarikat pemberi pinjaman kewangan dan bank haruslah memperluas dan menyediakan pelbagai bentuk pinjaman kepada golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana untuk mengelakkan mereka menjadi mangsa kepada peminjam ceti haram.
 1. Pada pendapat anda, apakah langkah-langkah yang patut dilakukan oleh pihak berkuasa untuk membanteras kegiatan along? [4 markah]

Pada pendapat saya, langkah-langkah yang patut dilakukan oleh pihak berkuasa untuk membantersa kegiatan “along” ialah

 • melonggarkan syarat pinjaman dengan kadar pembayaran yang fleksibel,
 • masyarakat membuat aduan kepada pihak berkuasa membuat serbuan,
 • memberikan perlindungan kepada pemberi maklumat
 • dan kempen secara besar-besaran untuk menyedarkan masyarakat tentang bahayanya meminjam wang daripada “along”.
Advertisements

Tinggalkan sepatah dua kata

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s