Punca-punca pencemaran air

Baca petikan di bawah dengan teliti. Berdasarkan petikan tersebut, tulis sebuah ringkasan tentang punca-punca pencemaran air. Panjang ringkasan anda hendaklah tidak melebihi 80 patah perkataan. Anda digalakkan menggunakan perkataan anda sendiri tanpa mengubah maksud asal petikan.

Air merupakan keperluan asas manusia. Namun begitu, air semakin hari semakin tercemar. Pencemaran ini dikaitkan dengan pembebasan pelbagai jenis larutan  bahan kimia toksik yang dan bahan buangan ke dalam sungai dan laut.

Punca utama pencemaran air ialah bahan buangan domestik. Bahan-bahan buangan domestik yang terdiri daripada sampah sarap dan bahan kumbahan dibuang sewenang-wenangnya ke dalam sungai. Pihak-pihak yang tidak bertanggung jawab mengambil jalan mudah dengan menyalirkan bahan kumbahan ke dalam parit dan sungai. Apabila sampah organik domestik ini mereput dan diuraikan oleh bakteria dengan oksigen yang terlarut di dalam air maka, wujud keadaan kekurangan oksigen dalam air yang menggugat kehidupan akuatik.

Pembangunan industri perkilangan juga menjadi punca pencemaran air yang utama. Kebanyakan kilang dibina di tebingan sungai untuk memudahkan bahan-bahan buangan disalirkan ke dalam sungai-sungai berkenaan. Masalah timbul apabila cecair kimia yang disalurkan ke dalam sungai tidak dirawat terlebih dahulu dan mengandungi bahan toksik yang mencemarkan air sungai.

Sektor pertanian juga dikenal pasti sebagai punca pencemaran air. Pengilangan hasil-hasil pertanian menghasilkan banyak bahan kimia cecair yang disalirkan ke dalam sungai-sungai. Hampas-hampas organik yang menjadi bahan buangan pemprosesan dibuang ke dalam sungai lalu menyebabkan air sungai teremar. Selain itu, penggunaan baja, pestisid dan insektisid untuk membunuh haiwan perosak juga mencemarkan sumber air sebab bahan-bahan tersebut menghalang penembusan cahaya ke bawah permukaan air dan mengakibatkan kematian tumbuh-tumbuhan air dan hidupan akuatik.

Selain itu, industri perlombongan juga antara punca pencemaran air. Cari gali petroleum di dasar laut dan pertumpahan minyak adalah antara bukti nyata. Penggerudian perigi-perigi minyak dan letupan tangki minyak menambah lagi  masalah pencemaran ini.

Bahan-bahan buangan radioaktif dan ujian-ujian bom dan nuklear di laut-laut juga menyumbang kepada pencemaran air. Banyak bahan buangan radioaktif yang terhasil dari makmal-makmal dan buangan hospital yang mengandungi sisa-sisa toksik larut dalam air serta mencemarkan air sungai dan laut. Stesen-stesen nuklear juga menyalirkan bahan buangan ke dalam sungai yang mengakibatkan sungai tercemar. Ujian-ujian bom di laut juga antara faktor penyebab pencemaran air laut.

Intihanya, pencemaran air boleh ditangani jika semua pihak berkerjasama untuk menanganinya. Kita harus memastikan bahawa persekitaran kita bersih dan selamat untuk didiami. Tindakan perundangan semata-mata tidak dapat menyelesaikan masalah ini. Kerajaan perlu memperkasakan pendidikan alam sekitar untuk membendung masalah ini.

Bahagian A (ii): Pemahaman

  1. Berikan maksud   memilih jalan mudah dalam petikan? [2 markah]
  2. Mengapakan sektor pertanian dikatakan menjadi punca pencemaran sungai? [4 markah]
  3. Kempen sayangi sungai kita telah pun dilancarkan oleh kerajaan.  Namun orang ramai masih suka membuang sampah sarap ke dalam sungai.  Pada pendapat anda mengapakah keadaan ini berlaku? [4 markah]

21 thoughts on “Punca-punca pencemaran air

Tinggalkan sepatah dua kata

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s