Kebaikan program kitar semula

Bahagian A (i): Ringkasan

Baca petikan di bawah dengan teliti dan tulis sebuah ringkasan tentang kebaikan program kitar semula. Panjang ringkasan anda hendaklah tidak melebihi 80 patah perkataan. Anda digalakkan menggunakan ayat sendiri tanpa mengubah maksud asal petikan

Sejak tahun-tahun belakangan ini, program kitar semula telah mula diberi perhatian oleh kerajaan kerana kawasan pelupusan sampah sudah semakin terhad. Antara tujuan program kitar semula adalah kerana kawasan pelupusan sampah yang semakin kecil sedangkan sisa bahan buangan semakin hari semakin banyak. Keadaan seperti ini jika tidak diuruskan dengan baik akan menyebabkan pencemaran serta boleh menyebarkan wabak penyakit.

Program kitar semula dapat mengurangkan kuantiti sampah kerana bahan buangan seperti surat khabar, botol minuman dan besi boleh dikitar semula dan diproses menjadi bahan mentah untuk kegunaan pelbagai industri. Dalam hal ini mengitar semula penting untuk  menjimatkan kos pengurusan sampah oleh pihak majlis perbandaran dan pihak swasta. Kos pengurusan sampah bukanlah murah kerana proses ini melibatkan banyak pihak dan kenderaan yang besar. Oleh sebab itu sampah perlu diuruskan dengan baik agar dapat menjimatkan perbelanjaan membersihkan keadaan persekitaran.

Program kitar semula juga membekalkan bahan mentah untuk industri tertentu, misalannya kertas surat khabar lama penting untuk kilang kertas. Manakala besi buruk boleh dijadikan bahan logam yang penting untuk industri besi dan logam. Botol minuman dan bekas makanan plastik boleh dijadikan sumber industri yang berasaskan barangan plastik. Oleh sebab itu ada pihak tertentu melihat program ini sebagai sumber pendapatan kerana semua bahan berkenaan boleh dijual, justeru, bahan berkenaan  tidak harus dibuang di merata-rata tempat kerana ada banyak faedah yang boleh kita peroleh jika dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya.

Kitar semula juga penting agar alam sekitar bersih dan bebas daripada pencemaran. Kebersihan alam akan menambah keceriaan di sesuatu kawasan. Orang ramai boleh menikmati keindahan alam dengan sepenuhnya jika alam sekitar bersih kehidupan menjadi lebih seronok dan selesa.

Sesuatu yang lebih penting melalui program kitar semula ialah dapat mendidik masyarakat supaya mementingkan kebersihan alam sekitar. Melalui program tersebut kita mengharapkan agar semua penduduk Malaysia dapat memainkan peranan masing-masing untuk menjaga alam sekitar setiap masa. Orang ramai harus mengetahui tempat pembuangan sampah yang betul. Mereka hendaklah membuang sampah di tempat yang telah ditentukan oleh pihak berkuasa tempatan. Alam sekitar yang bersih akan menjamin keselesaan hidup di mana-mana juga kita berada di negara ini.

Bahagian A (ii): Pemahaman

 1. Berikan maksud memainkan peranan dalam petikan.[2 markah]
 2. Apakah bahan-bahan sampah yang boleh dikitar semula dan kegunaannya dalam industri pembuatan? [4 markah]
 3. Program kitar semula tidak mendapat sambutan daripada kebanyakan masyarakat. Pada pendapat anda,  mengapakah keadaan ini berlaku? [4 markah]

Ringkasan contoh:

Antara kebaikan program kitar semula adalah dapat mengurangkan jumlah sampah yang dibuang  dan  seterusnya dapat menjimatkan kos pengurusan sampah oleh pihak yang bertanggungjawab.  Di samping itu program kitar semula juga membekalkan bahan mentah untuk industri tertentu, malahan ada pihak tertentu melihat program ini sebagai sumber pendapatan kerana semua bahan berkenaan boleh dijual.  Sterusnya program kitar semula juga penting agar alam sekitar bersih dan bebas daripada pencemaran dan yang lebih penting program tersebut  dapat mendidik masyarakat supaya mementingkan kebersihan alam sekitar.

(80 patah perkataan.)

Jawapan Pemahaman

 1. Maksud  dapat memainkan peranan ialah boleh melakukan tugas.
 2. Bahan-bahan sampah yang boleh dikitar semula ialah kertas surat khabar lama penting untuk kilang kertas. Selain itu, besi buruk boleh dijadikan bahan logam yang penting untuk industri besi dan logam. Manakala, botol minuman dan bekas makanan plastik pula boleh dijadikan sumber industri yang berasaskan barangan plastik.
 3. Pada pendapat saya,  program kitar semula tidak mendapat sambutan daripada kebanyakan masyarakati ialah kurangnya kesedaran tentang pentingnya menjaga alam sekitar.  Selain itu, masyarakat juga beranggapan menjaga alam sekitar adalah tanggung jawab kerajaan.

About these ads

28 responses

 1. Harap Tuan dapat pautkan sekali link kitar semula komputer ni ya.

  Terima Kasih

  Memang budaya kitar semula ni termat baik…dapat menurangkan sisa pepejal dan sebagainya.

  Kalau ada sesiapa yang nak lupus atau buang komputer atau peralatan komputer rosak boleh hubungi saya.

  “Kitar Semula Komputer” untuk tunai

  http://kitaransemula.blogspot.com/2010/09/komputer-rosak-remedy-nak-beliada.html

 2. 10q…very useful 2 me..

 3. Norjannah Mohd Ali | Balas

  Terima kasih . Banyak membantu guru-guru yang tidak pernah mengajar BM

 4. superb….so useful………………………

 5. nur ainina nabila | Balas

  thankz..sbb dh bnyk bntu sya..

 6. terbaik ! :D

 7. tQ a lot..mmg sangat berguna untuk sye… :D

 8. Terbaik !
  Mmang bg0s karangan kebaikan program kitar semula ..
  Syabas , bnyk-bnyak… :D
  24434 don’t forget it … :)

 9. it very good

 10. memang bagus

 11. alifah elyana | Balas

  bleyh gune kan for ujian lisan…

 12. Sangat baik. Izinkan saya gunakan untuk tujuan P & P saya. Terima kasih.

  1. sangat baik.boleh rujuk at kitar semula

  1. thank you for giving.this also will useful for karangan.

 13. trima ksih untuk idea yng brnas ini

 14. oklah, it gives good benefit but i didn’t get what i really want 2 find. Anyway its a good blog 4 students 2 do their ringkasan or karangan on the related topic, it gives alot of points. Thank You….

  1. uwekk salena gomez mane pandai ckp bhs melayu….

 15. Paveethra Manian | Balas

  Karangan yang cukup baik! Terima kasih!

 16. karangan yang bagus ia dapt membantu saya menyiapkan powerpoint saya atau ujian pbs sains saya….thanks a lot of your information….

 17. karangan yg bgs dn dpt m’bntu sya siapkan krja kursus moral sya….thankz a lot…

 18. arigato,kono essei no besuto.
  gamsahabnida,i hullyunghan esei ibnida…….

 19. Sangat membantu….

 20. thank you very much…..very useful for me!!!!!!!

 21. karangan yang cukup baik sekali.terima kasih.

 22. mmg bagus .. karangan ini dpt bntu smua org….

 23. brenda hunwick | Balas

  salah satu contoh karangan yg baik..karangan ini amat membantu saya..terima kasih =) ..

Tinggalkan sepatah dua kata

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 49 other followers

%d bloggers like this: