Tatabahasa

Antara perkara yang terlintas di benaku ketika ini ialah:

  1. Beberapa hari lalu seorang pembaca berita di televisyen menyatakan bahawa siling sebuah kedai yang digunakan sebagai tempat menyimpan pelbagai jenama jam tangan runtuh. Sepatutnya ayat itu begini : tempat menyimpan  jam tangan pelbagai jenama. Saya cuba memikirkan hal ini, adakah ayat itu salah kerana pembaca berita tersebut tersilap baca atau pengarang berita tersebut yang tersilap.
  2. Seorang wartawan sebuah stesen radio semasa menyampaikan berita secara lintas langsung sering kali menyebut ayat: Selain itu juga, ………… .Contohnya; Selain itu juga, beliau turut mengingatkan orang ramai supaya berhati-hati di jalan raya. Sepatutnya ayat itu begini:Selain itu, beliau juga turut mengingatkan orang ramai supaya berhati-hati di jalan raya.
  3. Seorang juruhebah radio pula sering kali menyebut ayat berikut:
  • Sekarang saya bacakan sebuah SMS daripada kiriman Ali Mamut:  Sepatutnya begini: Sekarang saya bacakan sebuah SMS kiriman Ali Mamut ATAU Sekarang saya bacakan sebuah SMS daripada Ali Mamut. ATAU PUN begini: Sekarang saya bacakan sebuah SMS yang dikirimkan oleh Ali Mamut.
  • Sekarang dengarkanlah sebuah lagu daripada persembahan Datuk M Daud Kilau: Sepatutnya begini: Sekarang dengarlah sebuah lagu  daripada Datuk M Daud Kilau. ATAU Sekarang dengarlah sebuah lagudendangan Datuk M Daud Kilau.
  • Seorang juru hebah membaca berita berbunyi begini; Setakat ini kemalangan jalan raya sekurang-kurangnya telah meragut 30 nyawa. Sepatutnya begini: Setakat ini kemalangan jalan raya telah meragut sekurang-kurangnya 30 nyawa.
  • Seorang guru Bahasa Melayu menulis soalan karangan dalam blognya: Dunia sekarang dilanda dengan pelbagai jenis penyakit berjangkit. Bincangkan cara-cara untuk menghalangnya daripada terus merebak dalam kalangan masyarakat di negara kita ini. Sepatutnya dilanda oleh……...ATAU dilanda pelbagai jenis penyakit…….Perkara ini biasa berlaku, malahan saya sendiri kadang-kadang terlepas pandang beberapa kesilapan bahasa dalam sesebuah artikel kerana terlalu ghairah untuk menyalin aktikel di internet.

 

Advertisements

One thought on “Tatabahasa

Tinggalkan sepatah dua kata

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s