Mengapa peperiksaan UPSR dan PMR patut dimansuhkan?

Bahagian A (i): Ringkasan (20 markah)

Baca petikan di bawah ini dengan teliti dan tulis sebuah ringkasan tentang perlunya peperiksaan UPSR dan PMR dimansuhkan. Panjang ringkasan anda hendaklah tidak melebihi 80 patah perkataan. Anda digalakkan menggunakan ayat sendiri tanpa mengubah maksud asal petikan

ISU pemansuhan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) kini hangat diperkata dalam kalangan masyarakat dan media massa, baik media elektronik mahupun media cetak. Cadangan tersebut telah dikemukakan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, merangkap Menteri Pelajaran selepas merasmikan mesyuarat perwakilan UMNO Bahagian Pagoh, Muar, Johor pada pertengahan Jun 2010.

Antara respons daripada orang ramai yang menyokong langkah memansuhkan kedua-dua peperiksaan tersebut ialah kerana sistem pembelajaran kini terlalu berorientasikan peperiksaan, yakni menghabiskan sukatan pelajaran dan menyalin semula dalam peperiksaan. Sistem pendidikan seperti ini tidak sesuai lagi kerana hanya melahirkan pelajar yang kuat menghafal dan mengingat pelajaran sahaja tetapi tidak memberi pendidikan holistik atau menyeluruh bagi melahirkan pelajar yang inovatif dan kreatif.

Sistem pendidikan kini juga melahirkan rakyat yang kurang semangat patriotisme dan lemah penguasaan bahasa.  Dengan mengambil contoh subjek Sejarah terdapat rakyat yang sanggup memijak bendera negara dan mengubah lirik lagu kebangsaan. Malah dalam penggunaan Bahasa Melayu didapati ada yang tidak dapat membezakan penggunaan kata tugas dengan kata nama yang betul baik dalam tulisan bahkan amat ketara dalam pertuturan lisan.

Dalam tempoh 11 tahun murid di sekolah mereka perlu mengambil sebanyak tiga peperiksaan awam menyebabkan cara pembelajaran lebih terarah kepada hasrat untuk mencapai keputusan cemerlang dalam peperiksaan UPSR dan PMR. Hal ini menyebabkan guru hanya menumpu kepada kaedah dan strategi menjawab soalan peperiksaan sahaja supaya pelajarnya banyak mendapat ‘A’, malah guru dan pelajar juga dibebani dengan peperiksaan dan penilaian dalaman pada peringkat sekolah, sekali gus lari daripada matlamat Falsafah Pendidikan Negara yang mahu melahirkan pelajar yang seimbang daripada segi inteleks, emosi, rohani dan jasmani.

Dalam pada itu, ramai orang berpendapat bahawa peperiksaan SPM perlu dikekalkan sebagai peperiksaan awam di sekolah agar menjadi penanda arasuntuk memasuki alam pekerjaan dan ke peringkat pengajian tinggi.

Jika UPSR dan PMR dimansuhkan, hal ini pasti dapat mengembalikan kanak-kanak dan remaja ke alam yang sepatutnya mereka lalui pada peringkat itu dan seterusnya mempertingkat tahap kreativiti mereka. Seterusnya, mutu sukan negara juga pasti akan meningkat kerana lebih banyak masa untuk aktiviti tersebut.  Tanpa dua peperiksaan ini, sudah pasti bebanan yang dipikul oleh guru dan pelajar  juga akan berkurangan. Begitu juga, ibu bapa tidak perlu risau tentang yuran tusyen anak-anak mereka.

Bahagian A(ii): Soalan Pemahman (Bersama rangka ayat jawapan)

1.   Berikan maksud rangkai kata menjadi penanda aras.

Maksud rangkai kata tersebut ialah……………………………………………………………..

 

2.   Berdasarkan pandangan pengarang, Apakah kebaikannya jika peperiksaan UPSR dan PMR dimansuhkan

Berdasarkan pandangan pengarang, kebaikannya jika peperiksaan UPSR dan PMR dimansuhkan ialah ………………………………………………………………………………………dan……………………………………………………………………………………………………………… Selain itu,………………………………………………………………………………………………………………………dan ………………………………………………………………………………

 

3.   Pada pandangan anda, apakah kelebihan sistem pendidikan yang diamalkan sekarang?

Pada pandangan saya kebaikannya sistem pendidikan yang diamalkan sekarang ialah …………………………………………………dan ………………………………………………………………………………………………………………………………………………Selain itu,…………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………… dan …………………………………………………………………………………………………..

 

Advertisements

Tinggalkan sepatah dua kata

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s