Faedah-faedah penglibatan Malaysia dalam misi meneroka angkasa lepas

Baca petikan di bawah dengan teliti. Berdasarkan petikan tersebut, tulis sebuah ringkasan tentang faedah-faedah penglibatan Malaysia dalam misi meneroka angkasa lepas. Panjangnya ringkasan anda hendaklah tidak melebihi 80 patah perkataan. Anda digalakkan supaya menggunakan ayat anda sendiri tanpa mengubah maksud asal petikan.


Misi menghantar angkasawan Malaysia pertama ke angkasa lepas yang bermula pada tahun 2003 akhirnya berjaya setelah Dr. Sheikh Muszaphar Shukor, selesai menamatkan misi 11 hari berada di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS). Walaupun detik bersejarah itu tercatat 46 tahun selepas kejayaan angkasawan pertama Yuri Gagarin dari Rusia membuat pusingan bersejarah mengelilingi Bumi, namun kejayaan Sheikh Muszaphar amat bermakna kepada negara bersempena dengan 50 tahun usia kemerdekaan tanah air.

Kejayaan ini memberi gambaran yang amat jelas tentang kesungguhan negara untuk menyertai penerokaan angkasa lepas dengan menghantar angkasawan pertama selepas tiga tahun ditawarkan berbuat demikian. Tiada siapa boleh menidakkan betapa kejayaan angkasawan pertama negara menjadi kebanggaan kita sekaligus melonjakkan nama Malaysia di peringkat antarabangsa. Kejayaan menjadikan Program Angkasawan Negara satu realiti pastinya membuka mata dunia betapa negara kecil ini amat serius membangunkan industri angkasa lepas. Kejayaan ini telah menutup tanggapan orang ramai bahawa program ini membazirkan wang rakyat. Malah sebelum ini ramai yang tidak yakin misi ini akan membuahkan hasil. Selain itu, tanggapan negara maju yang usaha Malaysia menyertai misi tersebut untuk menandingi negara lain dapat dihapuskan.

Sesungguhnya kejayaan ini telah mendorong kelangsungan program angkasawan negara terutama dari sudut penyebaran ilmu dalam kalangan pelajar. Minat generasi muda baik di peringkat tadika terhadap penerokaan angkasa lepas akan berkembang. Kejayaan Sheikh Muszaphar amat penting untuk mendidik rakyat Malaysia tentang angkasa lepas. Begitu juga dengan cadangan kerajaan untuk mewujudkan pelan tindakan pembangunan angkasa negara sebagai susulan kepada penghantaran angkasawan pertama Malaysia ke ISS akan menerima respons yang baik daripada orang ramai.

Kita berharap Sheikh Muszaphar akan memberi ceramah di seluruh pelosok negara tentang pengalamannya di angkasa untuk menarik minat masyarakat tentang angkasa lepas. Begitu juga dengan hasil penyelidikan Sheikh Muszaphar di ISS bakal membuka lembaran baharu bidang perubatan khususnya dalam menyediakan kaedah rawatan penyakit kronik. Pelaburan untuk meneroka angkasa lepas yang besar jumlahnya dapat dimanfaatkan sepenuhnya supaya kelak bakal angkasawan yang dilahirkan di negara kita mampu bersaing dengan calon-calon dari negara luar. Sesungguhnya kejayaan angkasawan pertama kita mesti ada susulannya sebagai bukti bahawa negara serius menyertai masyarakat antarabangsa meneroka angkasa.

Bahagian A (ii): Pemahaman

  1. Berikan maksud rangkai kata bakal membuka lembaran baharu. [2 markah]
  2. Berdasarkan petikan, apakah tanggapan negatif sebelum misi ke angkasa lepas dijalankan? [4 markah]
  3. Pada pendapat anda, mengapakah Malaysia jauh ketinggalan dalam menerokai angkasa lepas jika dibandingkan dengan negara Russia? [4 markah]
Advertisements

3 thoughts on “Faedah-faedah penglibatan Malaysia dalam misi meneroka angkasa lepas

Tinggalkan sepatah dua kata

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s