Cara membendung jenayah dalam kalangan pelajar dan remaja

Bahagian A (i): Meringkaskan karangan

Baca petikan di bawah dengan teliti. Berdasarkan petikan tersebut, tulis sebuah ringkasan tentang cara membendung jenayah dalam kalangan pelajar dan remaja. Panjang ringkasan anda hendaklah tidak melebihi 80 patah perkataan. Anda digalakkan menggunakan perkataan anda sendiri tanpa mengubah maksud asal petikan.

Dewasa ini, kita sering dikejutkan dengan pelbagai kes jenayah yang melibatkan pelajar dan remaja. Hal ini telah menggambarkan betapa seriusnya kejadian jenayah dalam kalangan mereka. lsu ini sungguh membimbangkan semua pihak kerana jika tidak dibendung masalah ini akan menjejaskan masa depan negara kita.

Sebenarnya segala jenayah ini dapat dibendung melalui pendekatan yang lebih berkesan, misalnya ibu bapa sebagai orang yang paling rapat dengan remaja hendaklah memberikan perhatian yang lebih kepada anak-anak ketika di rumah kerana segalanya bermula di rumah. Pendidikan agama dan nilai-nilai murni mestilah diterapkan supaya anak-anak dapat menilai antara perkara baik dan buruk.

Remaja juga haruslah pandai memilih rakan sebaya kerana sememangnya remaja mudah terpengaruh dengan kawan-kawan mereka, tetapi kini kebanyakan ibu bapa tidak ambil peduli dengan siapa anak mereka berkawan. Pengaruh hiburan melalui media massa juga hendaklah dibendung. Sepatutnya para pelajar hanya perlu mengetahui maklumat-maklumat yang hanya berkaitan tentang pelajaran sahaja.

Pihak sekolah pula perlu memantapkan lagi kawalan disiplin sekolah bagi menjamin kegiatan salah laku pelajar berkurangan. Setiap kesalahan. pelajar seperti ponteng sekolah, merokok, menghisap dadah, atau membuli pelajar lain hendaklah didenda setimpal dengan kesalahan mereka. Masalahnya bu bapa tidak berminat datang ke sekolah untuk berbincang bagi mencari pendekatan awal sebelum masalah yang lebih serius. Lebih buruk lagi ada antara ibu bapa yang menyalahkan pihak sekolah jika mengambil tindakan disiplin terhadap anak mereka.

Penguatkuasaan undang-undang hendaklah diperketat, misalnya remaja bawah umur yang melakukan kegiatan jenayah berat seperti bunuh hendaklah dikenakan hukuman mati mandatori sama seperti pesalah dewasa.

Pelajar-pelajar haruslah didedahkan kepada isu-isu semasa, kempen-kempen, khemah kerja, motivasi dan sebagainya bagi menyedarkan mereka bahawa merekalah generasi pemangkin kemajuan negara. Sekali gus, perkara sedemikian dapat memberi pengajaran kepada mereka. Golongan tersebut juga perlu mengetahui bahawa segala kes jenayah akan merosakkan masa depan mereka.

 

Bahagian A (ii) Pemahaman

  1. Berikan maksud rangkai kata mudah terpengaruh? [2 markah]
  2. Berdasarkan petikan, nyatakan tiga sikap negatif ibu bapa dalam membendung masalah  disiplin para pelajar? [4 markah]
  3. Pada pendapat anda, bagaimanakah caranya untuk menggalakkan masyarakat supaya memainkan peranan dalam membantu pihak berkuasa membendung jenayah dalam kalangan pelajar dan remaja? [4 markah]

 

Advertisements

4 thoughts on “Cara membendung jenayah dalam kalangan pelajar dan remaja

  1. bagaimana cara yang peting perkata ?
    sekarang bolek jawap saya? kerana saya nak tahu jawapan esok sudat peperiksaan .terima kasih ! 🙂

Tinggalkan sepatah dua kata

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s